חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך מאבחנים ילד לקוי שמיעה?

מדוע חשוב לאבחן לקות שמיעה בשלב מוקדם?

איתור מוקדם של לקות שמיעה בילדים הינו בעל חשיבות רבה. גילוי מוקדם של ירידה בשמיעה מאפשר מתן טיפול ושיקום שמיעתי באופן מיידי ומניעת חסך שמיעתי לאורך זמן. חשוב לזכור כי ישנו גיל קריטי לרכישת שפה, וכן כי ירידה בשמיעה עלולה להשפיע לרעה על רכישת השפה והדיבור. על מנת לאפשר לילד לרכוש שפה ודיבור באופן תקין או קרוב לכך, יש לוודא כי שמיעתו תקינה. במידה ומתגלה ירידה בשמיעה, יש לדאוג שהילד יטופל וישוקם בהקדם האפשרי.

מתי מבצעים בדיקת שמיעה בפעם הראשונה?

בישראל, מתבצעת לאחר הלידה, במהלך האשפוז במחלקת יילודים, בדיקת סינון שמיעה הנקראת Oto Acoustic Emission. בדיקה זו מאפשרת לאתר לקויות שמיעה קלות עד חמורות, הנובעות מפגיעה בתאי השערה שבשבלול (לקות שמיעה קבועה, תחושתית-עצבית). במידה והילוד נכשל בבדיקה זו פעמיים במהלך האשפוז, הוא יוזמן לבצעה כעבור כחודש בבי"ח. במידה ויכשל שוב באחת משתי האוזניים תבוצע בדיקת BERA / ABR (Auditory Brainstem Response audiometry). בדיקה זו תאשש או תבטל את החשד ללקות שמיעה תחושתית-עצבית, והילד יופנה בהתאם לצורך להמשך טיפול ושיקום שמיעתי.

איזה בדיקות שמיעה מבצעים במכון?

  • במכוננו, מבוצעות בדיקות שמיעה התנהגותיות לילדים, בכל הגילאים, החל מגיל מספר שבועות, בהפניית רופא א.א.ג. או רופא ילדים.
  • הבדיקות מבוצעות באופן שונה בגילאים השונים (בהתאם ליכולות ההתפתחותיות של הילד), כפי שיפורט בהמשך.
  • ככל שהילד גדל (וכמובן בהתאם ליכולותיו הקוגנטיביות) ניתן לאמוד שמיעתו באופן מדויק יותר, תוך התייחסות לחלקים שונים בבדיקה. בילדים עד גיל חמש, הבדיקה מבוצעת על ידי שתי קלינאיות תקשורת בעלות התמחות בבדיקות שמיעה של ילדים, תוך יצירת אווירה נעימה, המגבירה את שיתוף הפעולה של הילד.

בדיקת Detection Of Voice

  • בדיקת Detection Of Voice היא בדיקה המיועדת לילדים צעירים, מתחת לגיל שנתיים, או לילדים בעלי קושי התפתחותי, אשר אינם מסוגלים לבצע את הבדיקה להבנת דיבור (SRT).
  • בבדיקה זו, הילד יושב על אחד ההורים, במרכז החדר האטום אקוסטית, ונדרש להגיב לקולות דיבור ושירה המושמעים לו משני הרמקולים הנמצאים משני צדדיו. תגובה שמיעתית של הפניית ראש לעבר מקור קול הינה יכולת המתפתחת סביב גיל 6 חודשים, ובגילאים הצעירים יותר, אנו מחפשים תגובות שמיעתיות שונות, כגון תנועת גפיים, עפעוף עיניים, הרמת מבט, שינוי תנועת מציצה ועוד..
  • הקולות המושמעים לילד הינם בעוצמה הולכת ויורדת, עד לקבלת סף שמיעה לגילוי קול. תוצאות הבדיקה מושוות לנורמות הקיימות- מגיל לידה עד גיל שנה, כאשר לקראת גיל שנה מצופות תגובות שמיעתיות בעוצמות הדומות לאלו של מבוגר.
  • בנוסף לכך, מבוצעת בדיקת גילוי צליל לתוף, רשרשנים שונים ופעמונים (צלילי Noise Makers- המשמיעים צלילים המורכבים מתדרים שונים).

בדיקת סף שמיעה להבנת דיבור

החל מגיל שנתיים, או קרוב לכך, מבוצעת בדיקת סף שמיעה להבנת דיבור (SRT). במהלך הבדיקה הילד מרכיב אוזניות AC (Air Conduction) ונדרש להצביע על חפצים או תמונות, בהתאם להוראת הבודקת. עוצמת המילים המושמעות לו הולכת ויורדת, עד לקבלת סף השמיעה להבנת דיבור. הרכבת האוזניות מאפשרת את ההפרדה בין האוזניים וקבלת סף שמיעה עבור כל אוזן בנפרד.

בדיקת Pure Tone

בנוסף, החל מגיל 3 או קרוב לכך, מבוצעת בדיקת Pure Tone, בה נבדק סף השמיעה לצלילים בתדרים שונים, באמצעות התניה (הילד נדרש להשחיל חרוז / לזרוק קובייה לקופסא, בכל פעם ששומע צליל). בהתאם לצורך, מבוצעות הבדיקות גם באמצעות אוזניית BC (Bone Vibrator) המונחת על עצם המסטואיד, מאחורי האוזן. בדיקה זו מאפשרת קבלת סף שמיעה של האוזן הפנימית ועצב השמיעה.

בדיקת טימפנומטריה

בדיקה נוספת המבוצעת במכוננו, היא בדיקת טימפנומטריה. בדיקה זו היא בדיקה אובייקטיבית, אשר אינה תלויה בשיתוף הפעולה של הילד הנבדק, ומאפשרת קבלת מידע על אוורור האוזן התיכונה ותפקודו של עור התוף. בדיקה זו מצריכה הפניית רופא בפני עצמה.

מה קורה בסיום הבדיקה?

  • לאחר ביצוע הבדיקות, ההורים מקבלים הסבר על התוצאות שהתקבלו. במידה ונצפה או מדווח על ידי ההורים איחור התפתחותי, תקשורתי או שפתי, נמליץ גם על פניה להערכה התפתחותית במכון להתפתחות הילד ו/או
  • לאבחון שפה ודיבור על ידי קלינאית תקשורת.
    לאחר הבדיקה במכון השמיעה, יחזור הילד לרופא א.א.ג עם התוצאות, במידה ומדובר בירידת שמיעה על רקע הולכתי (לדוגמא, במצב של קיום נוזלים באוזן התיכונה), הרופא ישקול את הטיפול המתאים (ריפוי טבעי של האוזן לאחר המתנה, טיפול תרופתי או ניתוח כפתורים), וימליץ על אופן המשך המעקב השמיעתי.
  • ירידת שמיעה הולכתית היא לרוב הפיכה, אך יש לטפל בה על מנת לקצר את משכה ולמנוע פגיעה בהתפתחות הילד.
    במידה ומדובר בירידת שמיעה תחושתית עצבית, יופנה הילד לבדיקת ABR, ולאחר מכן לשיקום שמיעתי במרכז משקם לילדים (מיחא).
  • שיקום שמיעתי הינו מתן הגברה בעזרת מכשירי שמיעה, המותאמים לילד בהתאם לירידת השמיעה, במידה וקיימת ירידת שמיעה משמעותית, אשר התועלת ממכשירי השמיעה מוגבלת ולא מאפשרת שמיעה תפקודית, יופנה הילד להערכת התאמה לשיקום באמצעות השתלת שתל שבלול. שתל השבלול מאפשר מתן גירוי חשמלי לעצב השמיעה באמצעות אלקטרודה המושתלת בשבלול, ובכך יוצר טווח הגברה רחב יותר ושיקום שמיעתי יעיל בירידות שמיעה חמורות ועמוקות.
צרו קשר
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה

תפריט נגישות

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא

03-6738481

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא
03-6738481